Wszechstronny tłuszcz roślinny – olej kokosowy nie tylko w kuchni!

No Comments

Olej kokosowy nierafinowany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia i rozgrzania twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, bez użycia wysokiej temperatury. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie prozdrowotne właściwości i zachowuje wyjątkowy kokosowy zapach oraz smak. Tym samym jest najzdrowszym rodzajem oleju kokosowego. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą i jest biały jak smalec, ale ma przyjemny kokosowy zapach.

Olej kokosowy nierafinowany – wartości odżywcze

Olej kokosowy stanowi źródło witamin C, E, B6, B12, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo, cynk, magnez czy jod. W oleju kokosowym nierafinowanym znajduje się także kwas laurynowy, związek będący nasyconym kwasem tłuszczowym, który wspomaga układ immunologiczny.

Olej kokosowy nierafinowany – w kosmetyce

Olej kokosowy nierafinowany sprawdza się nie tylko w sztuce kulinarnej, z którą najczęściej jest kojarzony, lecz także jako kosmetyk. Dobrze nawilża i regeneruje skórę i pomaga usunąć martwy, łuszczący się naskórek. Warto go używać także jako:

– balsamu do ust, dobrze radzi sobie nawet z bardzo spierzchniętymi ustami,

– środek na otarcia i podrażnienia skóry, również dla niemowląt i w przypadku poparzeń słonecznych,

maseczkę na twarz lub na włosy – olej doskonale nawilża i wzmocnia skórę oraz włosy, nie pobudzając przy tym pracy gruczołów łojowych.

Zawarty w oleju kokosowym nierafinowanym kwas laurynowy wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Dzięki temu olej kokosowy jest w stanie wspomagać walkę ze zmianami trądzikowymi na skórze. Ciekawostką jest fakt, że olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. Łącząc go z sodą oczyszczoną łatwo otrzymamy domową, naturalną pastę do zębów.

Olej kokosowy nierafinowany – zastosowanie w kuchni

Ze względu na stały stan skupienia olej kokosowy rafinowany może być używany jako zamiennik masła w diecie wegańskiej, czy do jako dodatek do pieczywa, baza do roślinnych smarowideł czy zamiennik masła w wypiekach. Oprócz tego znajduje zastosowanie jako zdrowsza i bardziej dietetyczna alternatywa wobec margaryny lub innych niż masło tłuszczów zwierzęcych stosowanych w kuchni. Można także:

– dodawać olej z kokosa do różnego rodzaju napojów, np. smoothie, kawy, herbaty, koktajli, aby nabrały kokosowego smaku i aromatu oraz dodatkowych wartości odżywczych,

– na jego bazie robić dressingi do sałatek (po uprzednim rozpuszczeniu),

– przyrządzać batony energetyczne, którym po schłodzeniu olej kokosowy nadaje zwartą konsystencję, ułatwiającą dzielenie na porcje,

– używać go to wyrobu domowych pralinek kokosowych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *